Thai reje suppe (Tom yum) – Gastrosita
Sense kost madplan uge 9

Thai reje suppe (Tom yum)

e0e75ee2-7902-4eac-9c9c-ef964a98dc33

Det her uden tvivl en af mine favorit supper, jeg laver den både  med rejer, kylling eller som ren vegetar.

Suppen  fik jeg for første gang tilbage i år 2000, hvor jeg var i Thailand og fejre nytår sammen en flok venner. Vi havde en fantastisk tur, med masser af spændende mad. Glade fester, og ren danseri på det skønneste femstjernet hotel.  Jeg spiste nogle af de vildeste ting i gaderne af Phuket. De fleste ville nok have takket nej tak, men jeg har altid haft en stærk mave… jeg fik nogle fantastiske nudel supper, købt hos små bitte gadekøkkener, kyllingelår i den vildeste marinade og med tæerne stadig strittende ud for enden af kyllingelåret, skønne små forårsruller, fantastiske små friteret æggedimser, grillet blå hummer pakket med citrongræs smør og frisk hvidløg. Og helt klar står også en salat jeg fik med oksekød .. Det var pragtfuldt.

Jeg har Senset denne version med en del flere grøntsager end normalt ellers har jeg svært ved at holde mig mæt. Jeg har også tilsat mere kokosmælk end de gør i Thailand, igen for at holde mig mæt… men smagen er stadig pragtfuld. Normalt bliver min suppe meget mere rød i det, ved ikke lige hvad der skete denne gang. Så når din version bliver fin og rød, så fortvivl ikke 😉

Suppen kan også bruges som en forret, så skal du halvere mængden af fyld og rejer.

Tom yum med et kick af Sense kost  4 personer, 30 min

320-400g storerejer (wanamai) frost

1 ltr hjemmelavet hønsefond/ eller hønse boullion

1,5 spsk tom yum paste 20_24 stk.

2 spsk revet ingefær

1 citrongræs ( resten kan du bruge i kander med is vand, eller fryse)

2 fed hvidløg

4 tomater

2 gulerødder

400g champignon

4 forårsløg

300-400g spidskål

2 lime

5 kefir limeblade (tørret)

1 rød chili frisk

1 broccoli

fiskesauce

1/2 ds. kokosmælk ( jeg kommer resten i frysepose og i fryseren)

1 dusk Frisk koriander

2 spsk sukker/sukrin gold

Sådan gør du:

Jeg kæber mine rejer pillet, men checket altid lige om endetarmen er fjernet. Køber du med skal så husk at lave et lille snit i ryggen på rejen og fjerne den sorte streng (endetarmen). Sæt så rejerne til side .

Snit det hvide på forårsløg i fine skiver, gem det grønne, det skal vi bruge til topping. Gulerødder skrælles, flæk på på langs og snit i tynde skråskiver. Broccoli skæres i små mundrette buketter. Champignon skæres i små både, tomater i kvarte. Spidskålen snittes i lange strimler, sådan den ligner nudler.  Det her er fyldet til suppen, den skal først i til sidst.

Kom hønse fond i gryde bring i kog. Alt i mens fond kommer op at koge, river du ingefær, knuser hvidløg, snitter halv delen af chili i fine små tern. I Thailand bruger den chili som hedder “Birdeye) den er super god, og dejlig stærk, den er ikke altid let at opdrive, og ikke i hele DK så en rød chili går an. Kefir limeblade, har du fundet friske så fjern streng/stilk i midten og hak super fint. Har du de tørret gør du det samme også nulre du resten af bladet til små bitte stykker, sådan det ligner et tørret krydderi (oregano agtigt) Kan du absolut ikke finde kefir lime blade, så kan du bruge revet skal fra lime, brug fra begge lime frugter og husk det skal være økologisk. Citrongræs skal der i, men for at få mest mulig smag ud af det, så bank det let med bagsiden af en grydeske, vi piller det op igen inden vi servere suppen.

(Det her er grønt og rejer til en person)

df59cef9-6464-4b38-8ae7-28c369c156a6

Nu koger hønserfonden, kom så Tom yum, det hvide fra forårsløgene i, sammen med chili, citrongræs, kefirlime, hvidløg, champignon, ingefær, fiskesauce, sukker og til sidst rejerne.  Lad det koge i 5 minutter. Tilsæt så kokosmælk.

Nu tilsættes, gulerod og broccoli, lad det koge i et minut før du til sætter spidskål og tomat.

Pres lime saft i, og smag til med evt. Mere fiske sauce og sukker..  Tom retten af med det grønne fra forårsløg, rød chili og frisk koriander.. velbekomme.

 

I mit Sense måltid (sensemadkasse)

Hf1-2  forårsløg, gulerod, broccoli, tomat, champignon

Hf3 rejer

Hf4

Fedt 3 spsk kokosmælk

smagsgivere: lime, citrongræs, hvidløg Tom yum paste og sukker

f3bf60ef-7401-4772-8912-a9cafde90c3d

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sense kost madplan uge 9