Chokolade kuppel, rosmarin is og saltkaramel – Gastrosita
Oksehaler, lækker simre gæstemad

Chokolade kuppel, rosmarin is og saltkaramel

Aner ikke hvordan jeg får lyden af, men det er sku da meget hyggelig…

Det her er desserten fra vores nytårsaften, og som man kan se ud fra min blog er jeg ikke det store dessert menneske, jeg vil hellere have to forretter eller 3 stykker ost, men nu var det jo nytårsaften, og desserter er min svaghed.. Så hvorfor ikke lave en lille kuppel ud af chokolade med lidt guld på… og nu da jeg er fan af det salte køkken, så lå rosmarin is og salatkaramel sauce lige til højre benet.

 

img_0434

Jeg lavede også en crumble på Lagkagehusets gulerodskage, resterne af vores hjemmebagte pebernødder, vaniljekranse og valnødder.

jeg havde faktisk også købt brombær til at anrette med og give lidt syre, men klokken var blevet 22 og jeg havde lavet mad hele dagen uden at spise, så var ikke helt appelsin fri.

Heldigvis havde vi aftalt, at jeg lavede alle forberedelser, sådan at anretning, opvarmning og stegning af lammefileten, som havde ligget i sous vide det meste af dagen, blev opdelt i hold og alle var med.

Desserten her er ikke så svær at lave, som den måske ser ud, du skal selvfølgelig temperere chokoladen til kupler, have lidt snild og finesse når de skal ud af silikon formen, men så er det heller ikke være.

Jeg har flere gange forsøgt, at finde den bedste måde at lave disse kupler på, også fordi jeg nogle gange bruger to halv kupler og sætter sammen til en kugle.

Du skal bruge til 8 chokolade kupler

250g mørk chokolade (65%)

Gem resterne af chokolade, og det som drypper af, det kan du bruge til chokoladejord, en anden dag, eller i muffins, chokoladeboller, eller kakao…

Jeg startede med at lave kugler onsdagen før, og efter at have tempereret chokoladen, så drysser jeg guldstøv i hver form, efterfulgt af en spiseske chokolade i hver form. Så bruger jeg en pensel med en smule chokolade på og pensler siderne op med chokolade, vender formen om og lader den falde ned på bordpladen. Der for den lov at stå et par minutter også ind på køl, stadig på hovedet . Jeg bruger et stort skærebræt med husfilm på som bund.

Rosmarin isen lavede jeg dagen før nytårsaften.

Du skal bruge, til rosmarin is

2½ dl sød- eller letmælk
2½ dl piskefløde
1 vaniljestang
6 æggeblommer
150 g flormelis

2 rosmarin stilke

Kom rosmarin, mælk, fløde og en flækket vaniljestang i en gryde og opvarm under omrøring. Tag gryden af varmen, før blandingen når kogepunktet. Lad mælken og fløden trække 10 minutter med rosmarin stilke. Pisk æggeblommer og sukker til en tyk hvid æggesnaps i en anden gryde. Fjern vaniljestangen og rosmarin fra mælkeblandingen. Hæld mælkeblandingen over æggesnapsen, mens du pisker med et piskeris. Opvarm cremen ved svag varme, til den tykner. Afkøl cremen.
Med ismaskine: Kom ismassen i ismaskinen og kør din, is og kom på frys.
Uden ismaskine: Hæld cremen i en metalskål, dæk den med film, og sæt den i fryseren. Efter 1 time tages cremen ud af fryseren. Pisk cremen igennem med en elpisker. Gentag proceduren 3 gange over 3 timer.

Saltkaramelsaucen lavede jeg mens isen kørte på maskinen.

Du skal bruge

200g sukker gerne rør sukker

2 dl fløde

En god hav salt

Smelt sukkeret langsomt i tykbundet gryde, hav tålmodighed, det tager 15-20 minutter, hæld nu langsomt fløden i under omrøring, føles den lidt tynd, så lad det koge lidt længere ved svag varme, smag nu til med salt. Lad saucen afkøle, og kom på lukket beholder, lun inden brug.

Husk den er også super lækker, til kager, i fyldte chokolade, og som smørre pålæg… Du kan også fryse i isterning bakker også bruge i chokoladekaramel fondant kage med flydende karamel midt.

Som nævnt tildligere i teksten, så lavede jeg crumble ud af gulerodskage fra Lagkagehuset og diverse julesmåkager, og smør.

Jeg havde tilfældigt en 4 dag gammel gulerodskage i køleren og småkager på dåse, så det hele blev hakket i små stykker sammen med valnødder, smidt på en pande med et par skefulde smør, stegt ag uden at brune, så på bagepapir og i ovnen ved 180 grader i 5 min. Så i en lukket beholder og klar til nytårsaften….

img_1235

Dette er faktisk nogle af elementerne til nytårsaften…

Håber du vil give den et forsøg, den smager super godt, også er det jo en lille ekstra ting, når den varme karamelsauce hældes på kuplen…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oksehaler, lækker simre gæstemad