Sense kur madplan , Søndag: interval stegt cuvette og beder
Søndag: Interval stegt kalvecuvette m. bagte beder og løg
Sunday roast, eller søndags frokost var en tradition min mormor havde, og min mor havde den også, bare ikke altid om søndagen, men stortest hver uge, var vi børn forbi. Jeg flyttede fra Horsens og mine to storesøskende holdt traditionen ved lige. Min bror kom en gang om ugen, gerne onsdag, så spiste de enten fisk eller stegt kalvelever, retter som ikke er hans kærestes livretter.
Min søster, kom gerne og spiste frokost eller morgenmad, og de sidste 3-4 år, mødtes de hos min storesøster om lørdagen og lavede mad sammen….mens min mors ven og min søsters mand spillede kort.. ja nu siger jeg lavede mad sammen, det var mest min søster… Pointen er, min mor samlede sine børn, så godt som man nu kan i dag, hvor vi alle har så travlt og alle skal nå så meget …. Minderne fra min mor står mig meget kært, hendes omsorg, som hun bl.a viste i form af at lave mad, og invitere ligger mig også nært. Mad skaber minder, mad skaber ofte samtaler, mad formidler og mad binder sammen…..
Du skal bruge:
1 kg kalve cuvette
Groft salt
Frisk kværnet peber
Paprika
Timian
3 spsk oliven olie
4 store beder eller rødbeder
4 løg
1 hvidløg
4 stilke timian
5 dl vand
Bage kartofler med urte cremefraiche:
2 bagekartofler/ søde kartofler hvis du vil undgå Hf4
1 dusk persille
1 dusk purløg
6 spsk creme fraiche 36%
Eller
Øl chokolade sauce ( ja du læste rigtig):
2 løg
1 gulerod
2 fed hvidløg
5 peberkorn
2 laurbær blade
3 dl mørk øl
4 dl vand
1 okse boullion
1 spsk mørk chokolade
1 dl fløde
2 spsk Maizena
Start. De at pudse cuvette eller cuvetterne rigtig godt af, dvs at alle sener og hinder på bagsiden skal fjernes og den skal trimmes på siderne. På forsiden hvor der er et fedtlag , skal ikke fjernes det skal ridses i tern uden at skære ned i kødet.
Krydre kødet og læg det i et stort ildfastfad eller en meget dyb bradepande .
Skræl løg og beder og skær i kvarte, pil hvidløget i fede, kom det i en frysepose sammen med 3 spsk oliven olie, salt peber og timian. Ryst posen godt. Læg beder og løg i bunden i et ildfastfad. placer på nederste rille i ovnen og bag dem i hele stegetiden med stegen, uden at de tages med ud.
Til saucen, deles løg i kvarte, gulerod i kvarte og ligges i bunden af bradepande og cuvette placeres ovenpå. Opvarm ovnen til 225 grader, hæld øl over cuvette og vand i bunden og steg først cuvette i 12 minutter, tag bradepanden ud, lad den hvile i 15 minutter, husk at skrue ned på 175 grader, efter hvile sættes stegen ind igen 15, så ud i 15 minutter. Nu hældes væden fra bradepanden og stegen skal nu hvile i 15 minutter inden den skæres ud.
Væden fra bradepanden bringes nu i løg i en kasserolle sammen med en okse boullion terning, lad det kog i 2-3 minutter, tilsæt så fløde og chokolade og jævn med maizena oprørt med vand. Husk at smage til…
Jeg havde oprindeligt tænkt mig at lave bagekartofler og bagt sød kartoffel til også fylde dem med en skøn urte cremefraiche, men manden havde mere lyst til øl sauce.
Rør cremefraiche med fint hakket urter, smag til med salt og peber og evt. 1-2 tsk æblecider eddike.
Dette måltider indeholder
Hf1 1 bede
Hf2 bagte løg
Hf3 3 skiver kød
Hf 4 3 små kartofler
Fedt: saucen har fløde og chokolade i sig med 70% vand, 20% øl og 10% fløde, så jeg tog 5 spsk sauce og talte det som 3 spsk fedt og 2 spsk i dressing kategori.
Jeg vil lige dele med jer hvor smukt et arbejde naturen udføre, dette er nogle af de råvarer jeg brugte. 2 slags beder, rødløg og RougesdesFlandreskartoffel
Ingen kommentarer endnu